Kockázati életbiztosítás

Kockázati életbiztosítás

Egy új autóra sokan kötnek gondolkodás nélkül a kötelező biztosításon felül valamilyen casco biztosítást. Érdekes módon azonban a kockázati életbiztosítások még háttérbe vannak szorulva, pedig, ha jobban belegondolunk ez nem más, mint egy embercasco, amit egy átlag családfenntartó a legértékesebb értéktermelő „eszközére”, azaz önmagára kellene, hogy kössön. Hiszen mi történik a családdal, ha a családfenntartó – akár csak időszakosan is- elveszíti keresőképességét. Miből fogják a hiteleiket és a havi megélhetés költségeit fedezni, ha sem bevételük nincs, sem számottevő megtakarítással nem rendelkeznek? Erre nyújt megoldást a kockázati életbiztosítás, egy hatalmas gondot levéve a család válláról vészhelyzet esetén.

Kockázati életbiztosítás

Léteznek csoportos kockázati életbiztosítások, ezek előnye a viszonylagos olcsóságuk, hiszen nem egyénként, hanem egy homogén csoport tagjaként kell leszerződni a biztosítóval, mindenkit ugyanazok a kondíciók illetnek meg, kortól, nemtől és egyéb jellemzőktől függetlenül (nyilván bizonyos keretek között, pl 65 év általában a maximum életkor amíg valaki ilyen csoportos életbiztosításban biztosított lehet). Hátrányuk, hogy rugalmatlanok, a csoportnak előre kialkudott feltételekkel és biztosítási összegekkel működik csak, valamint fennáll a kockázata, hogy ha a csoportot működtető szervezet felbomlik, akkor a biztosítás megszűnik.

Másik nagy csoport az egyéni kockázati életbiztosítás. Ennek előnye, hogy saját igényeink szerinti feltételekkel, biztosítási összegekkel, kiegészítő extrákkal köthető, és akár fix időtartamra (15-20 év) is köthetjük. Ez azért fontos, mert fiatalon kedvezőbb az éves díj, nyilván, ha egy 30 éves szeretne magára kockázati életbiztosítást kötni, ennek a kockázatát a biztosító jóval olcsóbban vállalja, mintha ugyanez a személy 50 évesen kötné a biztosítást. Az időtartam alatt az éves díj fix (esetleg az inflációval indexálható), de alapvetően jól lehet kalkulálni vele. Lakáshitelek mellé kifejezetten ajánlott a családfenntartónak ilyet kötni magára legalább a hitelösszeg + a család éves megélhetési költségei összegében és a hitel futamidejére (vagy legalább annak 2/3-ára). Hátránya, hogy az egyéni kötés miatt drágább, mint a csoportos biztosítás.

Életbiztosításra van szükséged? Lépj kapcsolatba velem elérhetőségeim bármelyikén és garantáltan az igényeidnek legmegfelelőbb megoldást fogod kapni!