CSOK + állami támogatások

CSOK + állami támogatások

Z

Új / használt lakás vásárlására, bővítésre, építésre

Z

15 bank összes ajánlata egy helyen

Z

Teljeskörű díjmentes ügyintézés

Z

Jól bejáratott, profi banki ügyintézői háttér

Z

Teljes ügyintézési idő beadástól folyósításig: 6 hét

CSOK + állami támogatások

Az egyik legnépszerűbb állami támogatás, mely lakáscélra igénybe vehető kétségkívül a CSOK. A CSOK vissza nem térítendő támogatás, mely a meglévő / vállalt gyermekek számától függ. Amennyiben az igénylő teljesíti a CSOK jogszabályban meghatározott feltételeit, jogosult a támogatás igénybevételére.

Az igényelhető támogatás összege használt ingatlan vásárlása esetén:

CSOK összege használt lakás esetén

 Az igényelhető támogatás összege új ingatlan vásárlása / építése esetén:

CSOK összege új lakás vásárlás, építkezés esetén

 A vissza nem térítendő támogatáshoz 2 vagy több, meglévő vagy vállalt gyermek esetén további, kedvezményes, kamattámogatott (3%-os kamatozású) hitel is igényelhető. 2 gyermek esetén használt és új ingatlan vásárlására is 10.000.000 Ft, míg 3 vagy több gyermek esetén 15.000.000 Ft.

Ki jogosult a Családi Otthonteremtési Kedvezményre (CSOK)?

A CSOK-ot házastársak, fiatal házaspárok és élettársak együtt kérhetik. Ha létrejön a támogatási szerződés, mindkét fél jogosult lesz a támogatásra. Ezenkívül egyedülálló személyek, akik gyermeket nevelnek, szintén jogosultak lehetnek a CSOK-ra.

 

A következő okok kizárhatják a CSOK igénylését:

 • Élettársi kapcsolatban élők vagy egyedülállók esetén, ha előre vállalnak gyermeket (már megszületett gyermekre lehet igényelni)
 • Az egyik félnek 40 év alatti kell lennie, ha előre vállalt gyermekről van szó (meglévő gyermek esetén nincs életkori megkötés a szülőkre)
 • Folyamatban lévő bírósági eljárás
 • Köztartozás
 • Az ingatlan eladójának közeli hozzátartozója vagy élettársa
 • Ha a 25 év alatti gyermek már nem eltartott.

 

CSOK az alábbi esetekben igényelhető a gyerekek után:

 • Vér szerinti gyermek után
 • Örökbe fogadott gyermek után
 • Legalább egy éve a támogatott személy gyámsága alatt álló gyermek után (a gyermek szüleinek elhalálozása esetén): Ha egy gyermek legalább egy éve a CSOK-igénylő személy vagy házaspár gyámsága alatt áll, és a gyermek szülei elhunytak, akkor is jogosultak lehetnek a CSOK-ra.

 

A CSOK feltételei alapján a „gyermek” az alábbi kategóriákat foglalja magában:

 • A magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően: Ez azt jelenti, hogy a terhesség 12. hetét követően már jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben az egyéb feltételek is teljesülnek.
 • 25 évesnél fiatalabb eltartott gyermek: Azok a gyerekek, akik 25 év alattiak, és a CSOK-igénylő személy vagy házaspár eltartásában vannak, számítanak gyermeknek a CSOK feltételek szempontjából.
 • 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy: Ha egy 25 év feletti személy megváltozott munkaképességű, és a CSOK-igénylő személy vagy házaspár eltartásában van, akkor szintén figyelembe vehető gyermekként a CSOK-igénylésnél.

 

CSOK igénylése során az ingatlannal szemben támasztott követelmények az alábbiak:

 • Az ingatlan lakhatási feltételeknek megfelelő lakóházat vagy lakást jelent, amely az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel szerepel, mely a következőkkel rendelkezik:
  1. Legalább 12 négyzetméter alapterületű lakószoba és főzőhelyiség, vagy ha ezek hiányoznak, akkor legalább 4 négyzetméter alapterületű, önálló szellőzéssel rendelkező lakótér, amely alkalmas főzésre
  2. Fürdőszoba és WC
 • Az ingatlan rendelkezik közműves villamos energia szolgáltatással
 • Az ingatlanban van egyedi fűtési mód (minden lakóhelyiségnek fűthetőnek kell lennie oly módon, hogy a fűtőtestnek az épülettel egybeépítettnek kell lennie (tehát pl falra felrögzített elektromos fűtőtest megfelelő, de ha ugyanez a fűtőtest keréken guruló, mobil verziós, az nem lesz jó). Fontos, hogy a fürdőszobában is legalább egy fűtőpanelnek, vagy egyéb beépített hőleadónak lennie kell!
 • Az ingatlan rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha ez nem áll rendelkezésre a településen, akkor az ingatlan saját szennyvíztisztító berendezéssel vagy tisztítómezővel van ellátva, vagy pedig az szennyvíz időszakosan zárt szennyvíztárolóban tárolódik
 • Az ingatlan rendelkezik közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha ez nem áll rendelkezésre a településen, akkor az ingatlanon van olyan kút, amely ivóvíz minőségű vizet szolgáltat (erről megfelelő laboratóriumi minősítő igazolás bemutatása szükséges).

Emellett a lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie (értékbecslési szakvélemény alapján is).

A CSOK igénylésének alapfeltételei a következők:

 • Büntetlen előélet: Az igénylőnek rendelkeznie kell büntetlen előélettel, vagyis nem szabad büntetőjogi szempontból elmarasztaló ítélettel rendelkeznie.
 • Adótartozás-mentesség: Az igénylőnek nem lehetnek fennálló adótartozásai
 • Megfelelő TB jogviszony: Az igénylőnek meg kell felelnie a Társadalombiztosítási (TB) jogviszonyra vonatkozó előírásoknak.

 

A TB jogviszony időtartamának előírásai:

 • Használt lakás esetén (gyerekszámtól függetlenül):

Minimum 180 napig kell fennállnia a TB jogviszonynak a CSOK kérelem benyújtásakor és az azt megelőző időszakban

 • Új lakás esetén (legfeljebb 2 gyermek után igényelt CSOK esetén):

Minimum 180 napig kell fennállnia a TB jogviszonynak a CSOK kérelem benyújtásakor és az azt megelőző időszakban

 • Új lakás esetén (legalább 3 gyermek után igényelt 10 millió Ft összegű CSOK esetén):

Minimum 2 évig kell fennállnia a TB jogviszonynak a CSOK kérelem benyújtásakor és az azt megelőző időszakban

Ezen előírásoknak megfelelően a TB jogviszony folyamatosnak kell lennie, és a folyamatos TB jogviszonyban 30 nap megszakítás megengedett. Azaz, az egyes megszakítások összesített időtartama nem haladhatja meg a 30 napot.

Életvitelszerű bentlakás a CSOK-kal támogatott ingatlanban

 • Életvitelszerű bentlakás kötelezettsége: A támogatott személyeknek és azoknak a gyermekeknek, akikre a vissza nem térítendő támogatás folyósításra került, a folyósítást követő 10 évig életvitelszerűen a támogatott lakásban kell lakniuk. Ezt az életvitelszerű bentlakást az állami hatóságoknak igazolniuk kell. Az igazolásra a folyósítást követő 90 napon belül van szükség, és az állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatásával történik.
 • Lakásbiztosítás: A 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom időszaka alatt a támogatott személynek lakásbiztosítással kell rendelkeznie a lakásra. Ez a biztosítás védi az ingatlant különböző kockázatoktól, például tűztől vagy vízkártól.
 • Jelzálogjog és elidegenítési tilalom: A célingatlanra a CSOK szerződés megkötését követő 10 évig terjedő időszakra jelzálogjog és elidegenítési tilalom kerül bejegyzésre az állam javára. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanra nem lehet jelzálogot terhelni vagy eladni az elidegenítési tilalom ideje alatt. A célja annak biztosítása, hogy az ingatlan ténylegesen az otthonteremtési célt szolgálja.
 • Kivételek: Az előbb említett szabályoknak vannak kivételek. Például, ha az igénylők költöznek külföldre, vagy ha egyéb, jogszabályban rögzített okok miatt nem tudnak a támogatott lakásban élni, akkor bizonyos esetekben az elidegenítési tilalom feloldható lehet.

Tudtad, hogy nem minden banknál ér ugyanannyit a pénzed?

Az egyes bankok bírálati gyakorlata teljesen eltér egymástól, ezért mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnod, hogy a legtöbbet hozhasd ki a pénzedből!

Naprakészen ismerem az összes bank ajánlatát, szakértelemmel állítom össze az igénylő csomagot, prezentálva a három legkedvezőbb ajánlatot számodra, amelyekből Te választhatod ki a neked legmegfelelőbbet! Én pedig végig fogom a kezed a teljes hitelügyintézési folyamat alatt!

Ha engem választasz, extra kedvezményekben lehet részed, és zöldfolyosós ügyintézést biztosítok a legtöbb banknál, profi, kipróbált ügyintézői csapattal!

Ügyintézői szolgáltatásom számodra a kapcsolatfelvételtől a hitelfolyósításig 100%-ban ingyenes!

Kérj most ingyenes hitelügyintézést az alábbi gombra kattintva: