Az alább részletezett lehetőség sokak által még nem ismert, pedig remekül lehet vele csökkenteni a havi törlesztésből adódó terheket. Amiről szót akarok ejteni, hogy az Önsegélyző pénzáraknak (és már a legtöbb egészségpénztárnak is) van egy önsegélyzőpénztári funkciója, mely lakáshitel törlesztés támogatás névre hallgat. Ennek lényege, hogy ha van futó jelzálogalapú lakáshiteled, amit havonta rendszeresen fizetsz, akkor az adós (aki egyben önsegélyzőpénztári tag is), havonta legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg (2020-ban havi 24.150 Ft) igénylésére jogosult 180 napos pénztári egyenlege terhére.

Ennek az az értelme, hogy az önsegélyző pénztárba befizetett összeg után – adóvisszatérítés formájában – a befizetett összeg 20%-a, de maximum évi 150.000 Ft visszaigényelhető. Ez 750.000 Ft-os éves befizetéssel maximálható, de természetesen nem kötelező a maximum éves összeget befizetni. Ha valaki csak a lakáshitel-törlesztés miatt csinálja az egészet, akkor elég, ha 12 x 24.150 = 289.800 Ft-ot befizet (Természetesen ne feledkezzünk meg a pénztárak működési költségéről sem, ami a befizetett összegekből levonásra kerül. Ez pénztártól függően 4-7 % között mozog. Ennyivel többet kell befizeti, ha a pénztártag szeretné kimaxolni a lakáshitel-törlesztési támogatást.)

A maximális összeg befizetése esetén az éves 289.800 Ft-os visszatérítés 20%-a lesz az adókedvezmény, amit megnyerünk a történeten. Ez éves szinten 57.960 Ft, a 4-7% levonás miatt inkább 43-45.000 Ft közt lesz a tényleges éves nyereségünk.

Igényléshez szükséges:
– Saját önsegélyzőpénztár igénylőlapjának kitöltése
– Eredeti hitelszerződés és zálogszerződés bemutatása a személyes igényléskor
– A hitelt nyújtó banktól egy igazolás, hogy az elmúlt 3 havi törlesztőrészletek rendben voltak fizetve.

Ezután már csak havonta el kell küldeni az átutalási bizonylatot, hogy a hitel aktuális törlesztője be lett fizetve, és pár napon beül érkezik is a számlánkra a visszatérítés az Önsegélyző / Egészségpénztártól.

Ha ingyenes hitelszakértőre, illetve ügyintézésre van szükséged, vagy biztosítást, esetleg napelemrendszert, hőszivattyút szeretnél, várom megkeresésed a „Kapcsolat” menüpontban, Facebookon a „Hiteltszeretnék” oldalamon, emailben a janos.fekete@hiteltszeretnek.hu címen vagy a +36 70 436-6654 telefonszámon.