2024 január 1-jétől csupán 2630 kiválasztott kistelepülésen lehet igényelni a CSOK-ot, az Otthonteremtési kamattámogatott hitelt, az áfa visszatérítést és a tulajdonszerzési illeték elengedését vásárlás, építkezés vagy bővítés céljából. Ezen állami támogatások 525 településen, ideértve a városokat és az agglomerációkat megszűnnek 2023. december 31-én.

A CSOK kérelmet idén nem csak benyújtanunk kell valamely pénzintézethez, hanem a banknak be is kell fogadnia azt! A jóváhagyás, banki hitel és támogatási szerződés megkötése, valamint a folyósítás pedig történhet 2024-ben.

CSOK változások 2024-től

Érdemes részletesebben is megnézni, hogy mit jelent pontosan a CSOK kérelem befogadása.

Tehát, ha december 29-én (2023 utolsó munkanapja) beadjuk letesszük a CSOK kérelmet egy bankba, az még nem jelent automatikus befogadást. A befogadás csak a bevitt anyag banki rendszerbe történő manuális rögzítése után történik meg, de előtte ellenőrzik például, hogy minden szükséges dokumentum és információ rendelkezésre áll-e, amelyek a kérelem teljeskörű befogadásához és a későbbi bírálathoz szükségesek.

Csak hibátlan és teljes kérelmek fogadhatók be! Azoknak, akik a kérelmek befogadásával foglalkoznak, munkáltatójuk nemcsak a munkatempóját, hanem az elvégzett munka minőségét is értékeli. Ők maguk is érdekeltek tehát abban, hogy hibás vagy hiányos kérelmeket ne fogadjanak be.

Fel kell készülni arra, hogy bizonyos pénzintézeteknél a befogadásra váró hitelkérelmek feltorlódhatnak, és a fióki kapacitásukat a már beérkezett kérelmek feldolgozására összpontosítják, emiatt esetleg előrehozott határidővel lezárják az új kérelmek befogadását. Lehet, hogy a bankok belső szervezetén belül munkaerőátrendezés történik majd, hogy minél több kérelmet feldolgozhassanak. Amennyiben ez megtörténik, két lehetséges negatív következményre is fel kell készülni:

1. A befogadás kiemelt prioritást kap a bírálattal, szerződéskötéssel és folyósítással szemben. Az ügymenet kissé lelassulhat, és hosszabb átfutási időre kell számítani. Emiatt a már befogadott ügyletek akár hetekig is parkolópályára kerülhetnek. A befogadási roham után pedig ez a „bedugulás” hullámzik végig az egész hitelezési folyamaton.

2. Ha olyan személyeket is be kell vonni a megnövekedett igények kiszolgálása érdekében, akik korábban nem foglalkoztak lakáshitelezéssel, akkor ez hiányos ügyféltájékoztatáshoz, valamint egy még lassabb és magasabb hibaszázalékkal működő folyamathoz vezethet.

CSOK változások 2024-től

Az alábbiakban összegzem, hogy milyen dokumentumokra lesz szükséged a CSOK igényléséhez.

 

Ezek azok a dokumentumok, amelyek általában minden banknál szükségesek, és fontos, hogy időben beszerezd őket, mert nem lehet őket az utolsó pillanatban pótolni:

1. Személyazonosító okmányok: Például személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány.

2. Lakcímkártya: Ez igazolja az állandó és esetleges ideiglenes címedet

3. Jövedelemigazolás: Ide tartozhatnak a munkáltatói igazolások, bérszelvények, nyugdíjszelvények vagy adóbevallások.

4. Ingatlan- és adásvételi dokumentumok: Ha már kinézett ingatlan, szükség lesz az ingatlan tulajdoni lapjára, adásvételi szerződésre

Fontos megjegyezni, hogy az év vége felé nagy mértékű lakáshitel-igénylési rohamra számítunk. Addig az emberek általában próbálnak jobb vagy olcsóbb ingatlant találni, de ahogy közeledik az év vége, sokan kénytelenek lesznek kompromisszumot kötni az ingatlan, vagy vételár tekintetében. Tehát, ha már rendelkezel cél ingatlannal, akkor érdemes minél előbb igényelni a CSOK-ot.

 

Azért, hogy bebiztosítsuk magunkat és növeljük az esélyeinket a hitel vagy CSOK jóváhagyására, az alábbiakat tehetjük:

1. Alapos előminősítés: Felkereshetünk olyan bankokat, amelyek még az ingatlan kiválasztása előtt is képesek előminősíteni a hitelünket. Ha ezek a bankok jóváhagyják a kérelmünket, akkor 4 hónapos szavatosságot vállalnak, feltéve, hogy a jövedelmi helyzetünk nem változik, nem veszünk fel más hitelt a következő 4 hónapban, és a kért hitelösszeg nem haladja meg az előminősítéskor meghatározott összeget.

2. Rugalmas bankok: Érdemes olyan bankokat keresni, amelyek jövedelmi és fedezeti korlátok tekintetében a lehető legrugalmasabbak. Ezek a bankok több mozgásteret biztosítanak a hiteligénylők számára.

3. Kedvezmények és előnyök: Érdemes tájékozódni olyan bankokról, amelyek egyedi kamatkedvezményeket és előtörlesztési díjkedvezményeket kínálnak. Ezekkel a kedvezményekkel versenyképes ajánlatokat érhetünk el olyan bankoknál is, ahol egyébként magasabb a standard, induló kamat (az egyedi kamatok kialkudásában is segítünk természetesen)

Amennyiben sikeres az előbírálat, a bank kiállít egy igazolást, amely megerősíti, hogy a hitelkérelmünk elfogadható és megfelelő előminősítést kapott. Ez extra biztonságot jelent a végleges hitel vagy CSOK iránti kérelem sikeres végső elbírálásánál.

Figyelem

2023 szeptember 1-től két fontos változás lépett életbe a CSOKhoz kapcsolódóan:

 

  • Az első változás, hogy mostantól már használt lakás vásárlása esetén is lehetőség van 3 gyermek vállalására, még akkor is, ha a házaspár korábban nem rendelkezett gyermekkel.
  • A második változás pedig az, hogy egységesítették a megelőlegező támogatás esetén a tervezett gyermekek megszületésének határidejét.
    • Ha egy gyermeket vállalsz, akkor a gyermekeknek 4 évvel a támogatás igénylése után kell megszületniük.
    • Ha két gyermeket vállalsz, akkor ez az időszak 8 év.
    • Ha három gyermeket vállalsz, akkor 10 év áll rendelkezésedre.

Tudtad, hogy nem minden banknál ér ugyanannyit a pénzed?

Az egyes bankok bírálati gyakorlata teljesen eltér egymástól, ezért mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnod, hogy a legtöbbet hozhasd ki a pénzedből!

Naprakészen ismerem az összes bank ajánlatát, szakértelemmel állítom össze az igénylő csomagot, prezentálva a három legkedvezőbb ajánlatot számodra, amelyekből Te választhatod ki a neked legmegfelelőbbet! Én pedig végig fogom a kezed a teljes hitelügyintézési folyamat alatt!

Ha engem választasz, extra kedvezményekben lehet részed, és zöldfolyosós ügyintézést biztosítok a legtöbb banknál, profi, kipróbált ügyintézői csapattal!

Ügyintézői szolgáltatásom számodra a kapcsolatfelvételtől a hitelfolyósításig 100%-ban ingyenes!

Kérj most ingyenes hitelügyintézést az alábbi gombra kattintva: