Jelzáloggal fedezett hitel esetén maga a megvásárolni kívánt ingatlan lesz a jelzáloghitel fedezete. A Bankokról tudni kell, hogy bár az ingatlan szolgál fedezetül, a Banknak nem érdeke, hogy az ingatlant megszerezze, sokkal inkább azt szeretné, ha a hitel rendben vissza lenne fizetve. Ez nem meglepő, hiszen ezen van a biztos, kiszámítható, előre kalkulált haszna.

Ha azonban az adós nem tudja vagy nem akarja törleszteni a hitelt, a Bank kénytelen lépni. Első lépésben felmondja a hitelszerződést, majd a bejegyzett jelzálogjoga segítségével az ingatlanból a befektetett tőkéjét és az elmaradt haszon legalább egy részét igyekszik kimenteni.

Mivel természetszerűleg szeretne gyorsan pénzhez jutni ezért vagy áron alul, vagy faktoring cégeknek csomagban kénytelen értékesíteni (szintén piaci ár alatt). Ebből egyenesen következik, hogy az ingatlan becsült piaci értékének 100%-áig nem nyújthat hitelt, hiszen vész esetén 100%-os áron szinte biztosan nem fogja tudni értékesíteni az ingatlant / bedőlt hitelt (pláne úgy, hogy legtöbb esetben az adós még bent lakik és nem is szeretne egykönnyen kiköltözni).

A Bank, az általa be nem vállalható kockázati hányadot kéri az adóstól önerőként. Ennek aránya sok mindentől függ, pl az ingatlan elhelyezkedésétől, típusától, építési évétől, anyagától, illetve természetesen a hitelfelvevő jövedelmétől.

Fentiek alapján általánosan elmondható, hogy a hitelbiztosítéki érték nagyvárosokban az ingatlan becsült piaci értékének 70-80%-a. Vidéken valamivel kevesebb (65-70%), kis falvakban akár sokkal kevesebb (50% vagy alatta). Olyan is előfordul, hogy egy bank bizonyos típusú ingatlanokat (pl.: zsákfalvakban lévő vagy vályog falazatú házak) egyáltalán nem is hajlandó finanszírozni függetlenül attól, hogy a hitel kérelmezőjének mennyi az igazolt havi jövedelme. Ilyen esetekben egy másik (jobb helyen lévő / modernebb anyagból készült) ingatlan bevonására is szükség lehet, amely a hitel biztosítékául szolgálhat.

Jó hír, hogy több bank már nem csak lakóingatlant, hanem nyaralót, garázst, üzlethelyiséget is elfogad pótfedezetként, sőt, akár a megvásárolni kívánt ingatlan is lehet ilyen típusú.

Ha ingyenes hitelszakértőre, illetve ügyintézésre van szükséged, vagy biztosítást, esetleg napelemrendszert, hőszivattyút szeretnél, várom megkeresésed a „Kapcsolat” menüpontban, Facebookon a „Hiteltszeretnék” oldalamon, emailben a janos.fekete@hiteltszeretnek.hu címen vagy a +36 70 436-6654 telefonszámon.