A Portfólión 2022. október 25-én megjelent cikk, mely szerint ingyenmilliókhoz juthatunk hitelfelvétellel, felkavarta a kedélyeket.

Sokan kezdtek el gondolkodni a lehetőségen, hogy kihasználva a cikkben leírt helyzetet plusz nyereséghez jussanak kisebb-nagyobb kockázattal. Okos, megfontolt és alaposan átgondolt döntés mellett valóban igaz az, hogy hitelből vásárolt állampapírral nyereséget érhetünk el 2-3 éven belül.

Több módon is lehetséges:

– Az egyik, ha valaki szabadfelhasználású jelzáloghitelt vesz fel. Ehhez egy tehermentes ingatlanra és megfelelő jövedelemre van szükség.
– A másik lehetőség, ha valakinek van régről még alacsony kamatozású lakáshitele (3-4%-os) és a megtakarítását nem a hitel visszafizetésére fordítja, hanem befekteti
– Harmadik esetben pedig lakásvásárlás esetén, ha magas önerővel vásárolnánk és kisebb hitelrészre van szükségünk a megengedett maximumnál (ingatlan 70-80%-a), akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy több hitelt veszünk fel és az így felszabaduló önerőt befektetjük
– Olyan is előfordulhat, ha valaki a Babaváró kölcsönt befektetési célra tudja felhasználni. Ilyenkor az első gyermek megszületését követően kamatmentesség válik a hitel, tehát szép hozamot tud elérni állampapírba történő befektetéssel.

Hogyan lehetséges ez?

A bankok hitelárazása mindig le van maradva az MNB alapkamat emelésétől, az állampapírok kamata pedig inflációhoz kötött. Amíg a hitelek kamata az infláció alatt van, addig éri meg hitelből állampapírba való befektetésen gondolkodni. Ha tehát valaki vásárol prémium állampapírt, akkor a hozama -a választott futamidőtől és állampapír terméktől függően- az infláció +1%, +1,2% vagy +1,5% kamatprémium lesz.

Jelenleg szabadfelhasználású hitelt 9%, lakáshitelt 7 – 8% körüli kamaton lehet kapni 10 éves, vagy akár futamidő végéig (max 20 év) fix kamattal. Ezzel szemben az állampapír 11% felett hoz 2023 márciusában, és az előrejelzések szerint 2024-ben és 2025-ben még ennél magasabb hozamot (24-ben magasabbat, 25-ben az előző évhez képest valamivel kevesebbet, de még így is magasabbat a jelenleginél).

Összességében az állampapír hozama az elkövetkező három évben emelkedő tendenciát mutat. Tehát ha a jelenlegi kamaton felvett hitelt befektetésre használjuk, akkor mindenképpen nyerhetünk az ügyleten a felvett és befektetett hitelösszeg nagyságától függően.

Az állampapíroknak számos előnye van, de számolnunk kell a lehetséges buktatókkal is.

Melyek az állampapír előnyei:

– A ma elérhető legbiztonságosabb és legjobb hozamú befektetési forma
– Biztosan megkapod a kamatot is nemcsak a tőkét
– Állami garancia van mögötte korlátlan ideig
– Könnyű megvásárolni

Ha az Államkincstárnál vesszük az állampapírt közvetlenül, akkor ez esetben nem kell egyéb költségekkel számolni, nincs számlavezetési díj, kiutaláskor nem számol fel tranzakciós költséget, bankkártyával tudunk a webkincstárban állampapírt vásárolni. Egyszer kell bemenni személyesen, amikor a számlanyitás történik, utána mindent lehet online intézni a Webkincstár-on keresztül, ami rendkívül kényelmes.

Bár az állam ott áll mögötte és a legbiztonságosabb befektetési formának számít, azért buktatók itt is lehetnek, amikkel nem árt tisztában lenni.

Buktatók lehetnek:

1. Államcsőd

Államcsődről akkor beszélünk, ha egy állam részben vagy teljesen fizetésképtelenné válik. Ez gazdasági, pénzügyi válsággal jár együtt, az infláció jelentősen emelkedik, a bankban elhelyezett pénz reál értéke csökkenhet még ha adott esetben nominál értéken meg is marad (pl továbbra is 1 M Ft csücsül a bankszámlán, de egy 20%-os éves infláció esetén ez már csak 800.000 Ft-nyi áru megvásárlására elegendő). A bankszámlákat zárolhatják, a kötvényeket nem, vagy csak részben fizeti ki az állam, vagy a töredékére esik vissza az árfolyamuk.

Ez azért nem azonnal történik meg, általában egy hosszabb gazdasági folyamat eredménye.
Magyarországon ennek kicsi a valószínűsége.

Hogy honnan lehet tudni, mikor lesz államcsőd?

Számos jó írást lehet találni az interneten is, több elemző oldal is foglalkozik vele.
Röviden: ha a Magyar Államkincstár által szervezett aukciókon egy előre meghatározott kamatszint mellett sikerül eladni a teljes kínált mennyiséget, vagy akár még több állampapírt is megvásároltak volna az aukció résztvevői, akkor nincs ok aggodalomra, nagyon alacsony az államcsőd kockázata. Ha magas kamat mellett sem tudják eladni az kínált mennyiséget, tehát csökken az érdeklődés az állampapír iránt, ott már komoly gondok vannak.

Bővebben az ÁKK és az MNB honlapján lehet tájékozódni.

 

2. Megszűnik állampapír visszaválthatósága

Ennek nagyon alacsony a valószínűsége, de nem 0. Az állam csak végső esetben fogja felvállalni, hogy ilyen mértékben erodálja a lakosság állampapírba vetett bizalmát, hiszen az a lakosság állampapír vásárlási kedvét jelentősen visszavetné.

 

3. Visszaváltási költség megemelése 1%-ról

Szintén elhibázott döntés lenne a jelentős mértékű emelés, jóval kevesebben vásárolnának állampapírt. Jelenleg (a kamatfordulót követő 5 napon belüli időszak kivételével, amikor nincs visszaváltási díj) csak a visszavásárlandó teljes tőke 1%-át kitevő költségért hajlandó az Államkincstár a még le nem járt papírokat visszavásárolni. Ha ez a jövőben 2%-ra, vagy akár még magasabb összegre emelkedne, az megintcsak komoly gátja lenne a jövőbeni lakossági állampapír vásárlásoknak, hiszen az állampapír likviditását jelentősen csökkentené. Bár erre kicsi az esély, itt sem 0.

 

Mindezek megfontolt átgondolása mellett, akik ebben gondolkoznak fontos mérlegelni jó néhány dolgot:

– Először is ne a konyhapénzt kockáztassák! Valóban lehet nyerni vele, de van benne kockázat!
– Csak megfelelő feltételek megléte esetén vállalják! Ha éppen csak, hogy kijönnek a fizetésből hónapról-hónapra, akkor ez nem az ő lehetőségük.
– Jelzáloghitel felvétele esetén az ingatlanon teher lesz, a hitel kamatát fizetni kell, hiszen mégiscsak egy jelzáloghitelről beszélünk. Tehát ez havonta megjelenő költség a háztartásban, amit fizetni kell.
– Csak annyi hitelt vegyünk fel, amennyi még kezelhető akkor is, ha bármi gond lenne!
– Ne terheljük be az egész ingatlant!

Tudtad, hogy nem minden banknál ér ugyanannyit a pénzed?

Az egyes bankok bírálati gyakorlata teljesen eltér egymástól, ezért mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnod, hogy a legtöbbet hozhasd ki a pénzedből!

Naprakészen ismerem az összes bank ajánlatát, szakértelemmel állítom össze az igénylő csomagot, prezentálva a három legkedvezőbb ajánlatot számodra, amelyekből Te választhatod ki a neked legmegfelelőbbet! Én pedig végig fogom a kezed a teljes hitelügyintézési folyamat alatt!

Ha engem választasz, extra kedvezményekben lehet részed, és zöldfolyosós ügyintézést biztosítok a legtöbb banknál, profi, kipróbált ügyintézői csapattal!

Ügyintézői szolgáltatásom számodra a kapcsolatfelvételtől a hitelfolyósításig 100%-ban ingyenes!

Kérj most ingyenes hitelügyintézést az alábbi gombra kattintva: